~ Imre DietzVerlies is een vlieger zonder wind

Bij het starten van de auto ziet ze het opeens: de diamant in het midden van de ring is weg. De huls is nu een dof gat. Marieke stapt uit de Renault en zoekt de stoep minutieus af, helemaal tot aan de deur van het kinderdagverblijf. De lucht is grauw, de eerste druppels waaien in haar gezicht. Oppassen nu dat Mees haar niet ziet, nog meer tranen van hem zal haar kraan zeker openzetten. Verbeten zoekt ze nogmaals het pad af, terug naar de auto. Geen schittering van welke diamant dan ook.

Behalve strategieën kiezen waar je gelukkig van wordt, is het minstens zo belangrijk om te weten wat je kunt doen als er pijnlijke en negatieve gebeurtenissen op je pad komen. Die horen er immers bij. Beter met tegenslag kunnen omgaan is een belangrijke vaardigheid in het vergroten van geluk.

Denk eens terug aan de laatste keer dat jij van slag was. Wat hielp jou toen om daar weer uit te komen? Mocht het, om in de metafoor te blijven, een tijdje windstil blijven? En wat deed je om het vervolgens weer te laten waaien? Laat het me weten via info@imredietz.nl.

Een paar tips vanuit wetenschappelijk onderzoek:

  • Gun jezelf een adempauze door afleiding te zoeken of lichamelijke activiteiten te doen
  • Praat met iemand die je vertrouwt en van wie je steun krijgt
  • Kun je iets leren van wat er is gebeurd?
  • Als je geen enkele invloed op de gebeurtenis hebt, kun je het dan laten zijn en voelen wat het met je doet?
  • Kun je je misschien, als je er iets mee hebt, richten tot religie/spiritualiteit?
  • Bedenk hoe iemand die je hoog hebt, met deze situatie zou omgaan

Dit zijn enkele tips. In de workshop Zin in geluk komen veel meer handreikingen aan de orde. Waarbij het er overigens niet om gaat die allemaal als een dolle te gaan toepassen, maar om eruit te kiezen welke op dit moment het beste bij jou aansluiten. Zie: http://www.imredietz.nl/zin-in-geluk

 

0 comments
Submit comment