~ Imre DietzHier ligt Gijs van Amerongen, onder de grond geen kwaaie jongen

Rijkdom en geluk

Mooi stuk in de Sir Edmund van de Volkskrant afgelopen zaterdag over de relatie tussen rijkdom en geluk. Hierin wordt het begrip ‘hedonistische adaptatie’ uitgelegd als een biologisch gegeven: omdat veranderingen ons uit balans brengen, proberen we het evenwicht te herstellen door terug te keren naar het basisgevoel van voorheen. Dit geldt voor zowel positieve veranderingen als negatieve. Van een grote geldprijs genieten we niet langer dan twee jaar… Gewenning aan de nieuwe omstandigheden maakt dat het geluksniveau weer daalt tot je normale staat van zijn.

Onszelf dus niet langer een stommeling vinden als we niet meer zo genieten van die mooie…. (vul maar in); blijkbaar is ons overlevingsmechanisme goed aan het werk…

Wat wel blijvend gelukkig maakt, is je committeren aan zaken die voor jou van waarde zijn, zoals bijvoorbeeld iets nieuws leren (studie, sport, kunst), een relatie die belangrijk voor je is verbeteren of spiritualiteit een grotere plaats geven in je leven. Je zorgt ervoor dat je steeds nieuwe uitdagingen aangaat en positieve ervaringen creëert.

Kies voor doelen/activiteiten die je én verantwoord én plezierig vindt. Alleen verantwoord is moeilijk vol te houden, en ook alleen plezierig is vaak niet genoeg om langdurig vol te houden; waarde en betekenis zijn essentieel. Wat jouw waarden zijn, ontdek je bijvoorbeeld door de vraag: hoe wil je herinnerd worden? Of, iets luguberder, wat moet er op je grafsteen staan?

(De titel is van Cees Buddingh)

Zie ook: http://www.imredietz.nl/zin-in-geluk

4 comments
  1. cypeblopy says: April 4, 20217:39 am

    http://hcialischeapc.com/ – buy cialis pro

  2. cypeblopy says: May 8, 20212:09 am
  3. enencezef says: June 5, 20218:27 am
  4. enencezef says: June 22, 20218:20 am
Submit comment