~ Imre DietzMeditatie en polariteiten

Iets heel anders… want naast schrijven, tango en acteren blijft eveneens de liefde voor (o.a. Boeddhistische) psychologie:

Meditatie en polariteiten ervaren, beschouwen, verzoenen

Vrijdagochtend in Utrecht

Op het kruispunt tussen ik en de ander, tussen onze individualiteit en onze schaduwkanten en tussen ervaren en beschouwen, kunnen we stil zijn, mediteren en ons bewustzijn ontwikkelen. Hier kunnen we leren gewaar te zijn, wakker, opmerkzaam en in het moment. Meditatie geeft je brein de kans tot rust te komen. De innerlijke strijd tussen lange en korte termijn doelen, tussen moeilijke gevoelens en jezelf willen geruststellen, tussen hoop en vrees laten we los in meditatie. Door dat in een groep te doen, steun je elkaar en jezelf.

Verzoening in plaats van compromis

We beginnen elke meditatiebijeenkomst met een verkenning van dat wat bij jou op dit moment aanwezig is. Welk gevoel, welke emotie of gemoedstoestand? Deze onderzoeken we zonder oordeel. Daarna gaan we op zoek naar het tegenovergestelde: de polariteit. Die is soms heel bekend en vertrouwd, maar het kan ook zijn dat je een van beide polariteiten niet of nauwelijks kent. Vandaaruit zoeken we de balans tussen de twee tegenstellingen, om boven de strijd tussen die twee uit te stijgen en te kunnen kijken vanuit een plek in jezelf waar vrede heerst. In deze positie kun je ‘neutraal’ naar een bepaalde situatie kijken, alles onderkennen , vaststellen en accepteren wat er op dat moment is, en van daaruit wel of niet handelen. Kortom, deze synthese zal iets nieuws zijn.

Meditatie

Het laatste deel van de bijeenkomst keren we naar binnen voor meditatie en reflectie. We werken met mindfulness oefeningen, concentratie-oefeningen en Metta; de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid.

Door te werken met de tegenstellingen (polariteiten) die zich in je innerlijke en uiterlijke wereld afspelen en door te mediteren leer je stap voor stap een andere relatie met jezelf aan te gaan. Je beleving van de werkelijkheid kan veranderen en lichter worden.

Resultaten

Uit diverse onderzoeken blijkt de werking van regelmatig mediteren:

 Lastige emoties worden vanzelf kleiner

 Verbetering van stemming, concentratie en acceptatie

 Vermindering stress, bezorgdheid en zelfkritiek

 Fysieke pijn laat zich makkelijker verdragen

 Rust en ontspanning ook in tijden van hectiek

 Gerichte concentratie en sneller informatie scheiden naar relevantie

 Ontwikkelen van meer bewust zijn en meer vrijheid om je eigen reactie te kiezen

Kortom, de combinatie van polariteiten-oefeningen en meditatie leidt tot efficiënter je aandacht richten, meer geluk, rust en gezondheid, zowel thuis als op het werk.

Wie zijn wij?

Alexander van Kleef

is als begeleider en coach betrokken bij de ontwikkeling van mensen en organisaties en is gespecialiseerd in creatieve interventies bij veranderingen. Hij heeft ruime ervaring met meditatie. Zijn inspiratie vindt hij o.a. al meer dan 20 jaar in het Boeddhisme.


Imre Dietz

is psycholoog, schrijfster en trainingsacteur. Na het geven van een aantal mindfulness cursussen is er nu de wens om elke week met een open groep te mediteren en de kracht van bepaalde psychologische technieken structureel te delen.


Praktische informatie

Elke vrijdagochtend vanaf 27 september 2013; van 9.30-11.00 uur, met uitzondering van de schoolvakanties.

Essenties, Tolsteegsingel 21 bis, 3582 AE Utrecht.

Je kunt per keer meedoen, graag uiterlijk de donderdagavond ervoor per mail opgeven: welkom@essenties.nl.

Kosten: €10,- per bijeenkomst, 10-strippenkaart €90,-.

Meer informatie: 06 28835216

 

1 comment
  1. twcdvnadgz says: March 11, 20219:04 pm
Submit comment